Heb je als je een timmerman wilt inhuren recht op subsidie? Het korte antwoord daarop is helaas nee. Een uitgebreider antwoord is dat je voor bepaalde werkzaamheden van een timmerman wellicht wel een financieel voordeel kunt krijgen. Bovendien zijn er soms regionale verschillen in de regelingen die gemeentes aanbieden.
Wanneer schakel je een timmerman in?
Een timmerman is allang niet meer iemand die alleen met hout werkt. Ook gips, houtvervangers, metaal en andere materialen komen in de werkzaamheden van een timmerman aan bod. Houtrot aan kozijnen en vloeren valt vaak onder het specialisme van een timmerman, maar ook het monteren van ramen, deuren, daken en bijvoorbeeld verlaagde plafonds is iets wat hij je uit handen kan nemen. Zelfs het afsluiten van naden en kieren met kit, sierlijst of plint behoort tot zijn takenpakket. Het beroep is dus veelzijdiger dan je denkt.
Subsidie voor woningen en monumenten
Hebben de werkzaamheden die je uit laat voeren door de timmerman energiebesparende gevolgen? Sommige gemeentes hebben budget beschikbaar om je in zulke gevallen tegemoet te komen met een subsidie. Woon je in een monumentaal gebouw en is het inhuren van een timmerman hard nodig, dan zou het zo kunnen zijn dat je gebruik kunt maken van de Instandhoudingssubsidie (voor sober en doelmatig onderhoud) of een Subsidie vanuit de provincie (voor restauratiewerkzaamheden).
Geen subsidie timmerman, maar laag btw-tarief?
Voert de timmerman werkzaamheden die de isolatie van je woning ten goede komen, bijvoorbeeld dak- of vloerisolatie? Dan zou het zo kunnen zijn dat je hier niet het gewone btw-tarief van 21% maar een lager tarief van slechts 9% betaalt. Deze korting is van toepassing op de arbeidsuren en de materiaalkosten. Vaak weet de vakman zelf of je van dit lage btw-tarief gebruik kunt maken en of er andere regelingen zijn waarvan je kunt profiteren.