De website www.verbouwsubsidies.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Subsidie windenergie

Windenergie is een schone, duurzame vorm van energieopwekking. Het is echter ook een prijzige manier, want een windmolen vraagt al snel om een investering van rond de 20.000 euro. De subsidies zijn schaars en als ze er zijn, dan gaat het om een kleine tegemoetkoming in de kosten. Het echte terugverdienen gebeurt namelijk door de besparing op je energiekosten.

Subsidie windenergie voor particulieren
Er zijn kleine windmolens beschikbaar. Toch is het de vraag of dit voor de gewone woningbezitter een goede investering is. Voorwaarde is namelijk dat er wind is, en dat kan alleen als je op een open plek woont in een provincie aan de kustkant van Nederland. Anders zijn zonnepanelen een veel logischer alternatief. Voor de aanschaf van kleine windturbines krijg je dan ook geen subsidie van de overheid. Misschien is er in jouw gemeente een regionale regeling, kijk dat voor de zekerheid nog even na.

Ondernemers

Wanneer je als bedrijf investeert in windenergie, zijn de investeringskosten voor een deel aftrekbaar door middel van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Het gaat hier om een belastingvoordeel en is dus geen tegemoetkoming in de aanschafkosten. Bedrijven en non-profitinstellingen kunnen daarnaast gebruikmaken van de SDE+ (Stimulering Duurzame Energie). Als zij investeren in hernieuwbare energietechnieken, kunnen ze in aanmerking komen voor subsidie. Voor wat betreft windenergie zijn de regels specifieker. In tegenstelling tot andere methoden voor duurzame energie, is het plaatsen van windturbines namelijk niet overal mogelijk. Er zijn twee categorieën binnen de windenergie, namelijk ‘Wind op zee’ en ‘Land, meer, dijk’. Voor de eerste categorie worden tenders uitgeschreven. In de tweede categorie is subsidie mogelijk bij het één op één vervangen van oude windmolens met een vermeerdering van het vermogen met ten minste 1 MW. Met de SDE garandeert de overheid bovendien een bepaalde prijs per kWh. Valt deze prijs lager uit, dan staat de overheid garant voor het verschil.

Vakmannen vergelijken?

Vergelijk gratis de prijzen van specialisten in jouw regio. En kies voor de beste deal. Hierdoor kun je besparen op de kosten die je moet maken.