Ben jij van plan je muren te laten stuken? Dan zijn er mogelijkheden om de rekening lager uit te laten vallen. Misschien voldoe je bijvoorbeeld aan de voorwaarden om subsidie aan te vragen, of woon je in een monumentaal pand. Ook als een subsidie voor jou niet van toepassing is, is het handig even verder te lezen.
Versobering subsidie stukadoor
Het aanbrengen van stucwerk is onderdeel van woningverbetering. De overheid had in het verleden diverse regelingen om woningverbetering te stimuleren. Door bezuinigingen zijn veel van deze regelingen verdwenen of aangescherpt. Dat heeft tot gevolg dat er nu niets landelijk geregeld is over een subsidie voor stucwerkzaamheden. Regionaal zijn er hier en daar echter nog wel subsidiepotjes over waar je wellicht aanspraak op kunt doen. Bovendien is ook de aard van je woning van belang: voor monumentale panden zijn meer subsidiemogelijkheden dan voor een doorsnee rijtjeshuis. Kijk dus goed om je heen om te zien of jij je voordeel kunt doen met een bestaande regeling.
Stucwerk valt onder laag btw-tarief
Ook als je geen subsidie krijgt voor je stucproject, is een stukadoor in verhouding voordelig. Voor het isoleren, schilderen en stukadoren van je woning geldt namelijk een lager btw-tarief van 9% in plaats van de normale 21%. Deze btw-korting is van toepassing op de manuren en de materiaalkosten, waardoor je toch flink bespaart. De btw-korting wordt door het bedrijf of de persoon die de werkzaamheden uitvoert verwerkt op de factuur. Om voor de btw-verlaging in aanmerking te komen, moet je woonhuis wel minstens 2 jaar oud zijn. Bedrijven mogen hierop geen aanspraak doen, het gaat om particuliere koop- en huurwoningen.
Geen subsidie stukadoor. En nu?
Als je geen tegemoetkoming krijgt in de kosten, wordt het vooral een vraag hoeveel de werkzaamheden jou waard zijn. Hoe belangrijk is het dat ze uitgevoerd worden, wegen de kosten op tegen de voordelen die jij ervan gaat hebben? Dat is de balans die alleen jij kunt opmaken. Mocht je twijfelen, raadpleeg een specialist.