Besparen op je energierekening en de waarde van je woning verhogen met subsidie van de overheid. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar met een groen dak is het toch echt mogelijk. Een groen dak is niets meer of minder dan een dak dat begroeid is met ‘groen’, namelijk planten of grassen. Dit is niet alleen mooi om te zien, maar levert ook een positieve bijdrage aan het klimaat en de luchtkwaliteit. Reden genoeg voor diverse gemeenten om hierin te investeren.
Subsidie van gemeente?
Vooral gemeenten in grotere steden hebben geld over voor meer groen in de stad. Dat komt niet alleen doordat groene daken vriendelijker ogen, maar ook door de positieve invloed op luchtkwaliteit, terugdringen van energieverbruik (en daarmee CO2-uitstoot), afvoer van regenwater en meer. Sommige gemeenten stellen daarom subsidies beschikbaar die de aanschaf van een groen dak tot wel 60% vergoeden. Of jouw gemeente ook een subsidie aanbiedt voor de aanleg van een groen dak, kun je vaak terugvinden op de website van de betreffende gemeente.
Subsidie groen dak niet enige voordeel
Dat je subsidie kunt krijgen voor de aanleg van een groen dak is niet de enige reden om voor zo’n fraaie bedekking te kiezen. Een dak dat is begroeid met natuurlijke vegetatie isoleert beter, waardoor je in de winter minder warmte verliest en in de zomer juist beter beschermd bent tegen hitte. Dat scheelt in de energiekosten. Over het algemeen gaan groene daken ook langer mee dan een doorsnee dak. Daar staat tegenover dat als er lekkage is, de herstelkosten wel hoger uitvallen omdat het lastiger te herstellen is. Ook bij de aanleg van een groen dak geldt daarom dat goedkoop soms duurkoop is. De kwaliteit is erg belangrijk, neem dat ook zeker mee als je besluit om een groen dak aan te leggen.