Duurzaamheid gaat een steeds belangrijkere rol spelen in het politieke speelveld. Er zijn doelstellingen die gehaald moeten worden en bepaalde milieu- en omgevingsstandaarden die in stand moeten blijven. Daarom stelt de overheid geld beschikbaar voor duurzaam bouwen. Dat kan een vorm van subsidie zijn, maar ook een fiscaal voordeel.
Landelijke subsidie duurzaam bouwen
De overheid ondersteunt duurzaam bouwen op meerdere manieren. Zo is er de Regeling Groenprojecten, waarmee je de bouw van duurzame panden kunt financieren zonder de hoofdprijs aan rente te betalen. Daarnaast zijn er voor ondernemers diverse fiscale regelingen. Om het investeren in duurzame apparatuur aantrekkelijker te maken, kunnen ondernemers gebruikmaken van de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en de VAMIL (Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen). De MIA biedt een voordeel dat kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. De VAMIL houdt in dat je als ondernemer de vrijheid krijgt om 75% van de investeringskosten op een door jou bepaald moment af te schrijven. Deze voordelen zijn van toepassing op bedrijfsmiddelen die vermeld staan op de Milieulijst. Ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) kan je tot gemiddeld 14% voordeel opleveren als je investeert in duurzame energie.
Regelingen specifiek voor de huursector
Speciaal voor de huursector heeft de overheid de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP). Verhuurders krijgen hiervoor subsidie per huurwoning waarvan de energie-index na verbouwing is verbeterd. Door de Regeling Vermindering Verhuurdersheffing (RVV) hoeven belastingplichtige verhuurders minder verhuurdersheffing te betalen. Het Fonds Energiebesparing Huursector (FEH) stelt verhuurders in staat om een gunstige lening af te sluiten. Op al bovenstaande regelingen zijn specifieke voorwaarden van toepassing (denk aan: onder de liberalisatiegrens, minimaal aantal woningen etc.). Bovendien hebben sommige regelingen een beperkte looptijd.
Lokale subsidie duurzaam bouwen
Naast de ondersteuning die de overheid biedt, hebben gemeenten soms ook iets leuks voor woningbouwers in petto. Zo biedt de gemeente Amsterdam subsidie voor de bouw van energie neutrale woningen. Je vindt deze lokale regelingen op de websites van de desbetreffende gemeentes.