De website www.verbouwsubsidies.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Renovatie subsidie

Als je je woning goed wilt onderhouden, is het onvermijdelijk om soms renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Renoveren betekent het herstellen en waar nodig vernieuwen van bepaalde onderdelen van je huis, met als doel je woning weer te laten voldoen aan de huidige eisen. Renovatie wordt door de overheid gezien als woningverbetering, een activiteit waar in sommige gevallen subsidie voor verleend kan worden.

Subsidie renoveren: in welke gevallen?

In het verleden waren er vrij veel mogelijkheden om bij het renoveren van je woning een subsidie aan te vragen bij de overheid. Inmiddels zijn veel regelingen verdwenen of versoberd. Woon je in een monumentaal pand, dan is er vaak nog wel een speciaal potje voor renovatiewerkzaamheden. Dat kan een Instandhoudingssubsidie vanuit de overheid zijn of een Subsidie vanuit de provincie, een regionaal subsidiepotje voor Provincies om hun monumenten in ere te houden. Bij gewone panden zijn er tegenwoordig nog beperkt mogelijkheden om bij renovatie een subsidie aan te vragen, en in veel gevallen is dit alleen van toepassing op energiebesparende maatregelen. Ook voor deze subsidies geldt dat de opties en voorwaarden per gemeente kunnen verschillen.

9% btw voor schilderen, stucwerk en isoleren

Er was een regeling waarmee voor alle renovatie- en herstelwerkzaamheden een laag btw-tarief van 9% gold. Deze regeling is in het leven geroepen ter bevordering van de werkgelegenheid en wegens succes een aantal keer verlengd, maar per 1 juli 2015 zijn de voorwaarden aangepast. De regeling is in aangepaste vorm dus ook dit jaar geldig. Dat houdt in dat het lage tarief van 9% alleen nog van toepassing is op stuc-, schilder- en isolatiewerkzaamheden. Het gaat daarbij wel om zowel de arbeidsuren als de materiaalkosten. Voor overige renovatiewerkzaamheden geldt het normale btw-tarief van 21%.

Geen subsidie renoveren, maar een lening

Wil je verbeteringen doorvoeren aan je woning waarvoor je geen subsidie kunt aanvragen, dan kun je daar soms wel een aantrekkelijke lening voor afsluiten. De rentevoorwaarden van zo’n krediet zijn meestal zeer interessant. Houd altijd goed in je achterhoofd wat je met de renovatie wilt bereiken en hoe de kosten-batenanalyse uitpakt om te zien of renovatie zonder subsidie voor jou de beste mogelijkheid is.

Vakmannen vergelijken?

Vergelijk gratis de prijzen van specialisten in jouw regio. En kies voor de beste deal. Hierdoor kun je besparen op de kosten die je moet maken.